menu
0

Kan een oplaadbare batterij 1,2 Volt een niet-oplaadbare batterij 1,5 Volt vervangen?

Kan een oplaadbare batterij 1,2 Volt een niet-oplaadbare batterij 1,5 Volt vervangen?

U heeft niet-oplaadbare alkaline batterijen en u wilt deze voor oplaadbare batterijen vervangen. Bijvoorbeeld een AA alkaline batterij met 1,5 Volt spanning.
U zoekt naar AA oplaadbare batterijen en komt Ni-MH oplaadbare batterijen tegen met 1,2 Volt spanning. U ziet gelijk dat het voltage niet overeenkomt.
Zijn die 1,2 Volt Ni-MH batterijen geschikt om de 1,5 Volt alkaline batterijen te vervangen?
Het antwoord is: Ja.

Een alkaline begint bij 1,5 Volt spanning, maar als deze in gebruik wordt genomen dan zakt het voltage redelijk snel naar ongeveer 1,3 Volt.
Als een Ni-MH batterij opgeladen is, met een goede batterijlader, dan start het voltage rond de 1,4 Volt.
Dus uiteindelijk is het voltage van de batterijen gelijk aan elkaar.

De meeste apparatuur vraagt over het algemeen minimaal 1 Volt spanning per cel, dit wordt ook wel het cutoff voltage genoemd.
Als de batterijen in gebruik zijn dan zakt het voltage langzaam naar het cutoff voltage, waarna het apparaat zal aangeven dat de batterijen leeg zijn.
Dit werkt hetzelfde bij niet-oplaadbare batterijen als oplaadbare batterijen, alleen het voordeel van oplaadbare batterijen is dat deze weer te herladen zijn.

Wanneer moet ik voor oplaadbare batterijen kiezen en wanneer voor niet-oplaadbare batterijen?
Oplaadbare batterijen adviseren we bij apparatuur dat veel wordt gebruikt en/of veel energie verbruikt, zoals digitale camera’s of speelgoed. De investering van een batterijlader met een setje oplaadbare batterijen heeft u er zo uit.

Niet-oplaadbare batterijen adviseren bij gebruik in apparatuur dat niet veel energie verbruikt, zoals een afstandsbediening of een analoge klok. Dit is over het algemeen apparatuur waar de batterijen om de paar jaar vervangen moeten worden.

 

Batterijenhuis Posted by Batterijenhuis